Färgglad och hälsosamt latte
Vem tackar nej till en härlig latte – till brunch, frukost eller mellan måltiderna. Boosta kroppen t.ex. med en nyttig matcha-latte till frukost! En perfekt start på dagen som ger dig extra energi. Vi fick feeling och skapade tre vackra kaffe lattes på ett lite annat sätt – med matcha, gurkmeja och rödbetspulver!
Matchalatte
Matcha är ett malt grönt te från Japan där man skyler tebuskarna med tyg i cirka 20 dagar före skörd. Detta görs för att minska mängden solljus, som då ökar halterna av klorofyll och andra näringsriktiga ämnen i teet. Matcha har en distinkt men ändå mild smak, vilket gör att matchapulver även passar som smaksättare i bakverk och glass med mera! Matcha te har i flera hundra år ingått i den traditionella japanska teceremonin där man vispar sitt te med en liten trävisp.
Ingredienser: 2 portioner
4 dl Havredryck, Naturell
0,5 tsk honung, el. agavesirap
2 dl vatten
2 tsk matchapulver
Tillagning
1. Värm mjölken med honung på medelhög värme i en kastrull.
2. Koka upp vattnet i en separat kastrull eller i vattenkokare.
3. Vispa ut matchapulvret i en skål med det varma vattnet tills det tjocknar något. Använd gärna en matchavisp. Fördela i 4 glas eller koppar.
4. Häll på den varma mjölken. Servera.
Rödbetslatte
Rödbetor är sprängfyllda med näringsämnen och smak. Rödbetor har en söt och jordig ton, och smakar precis lika bra i bakverk som i mat eller som i detta fall – en latte!Rödbetor har även gott om kostfibrer – vilket är bra vid förstoppning.
Ingredienser för 2 portioner
5 dl havremjölk, naturell
0,5 msk honung, el. agavesirap
1 krm vaniljpulver
2-3 tsk rödbetspulver
Tillagning
1. Värm och skumma havremjölken tillsammans med honung och vaniljpulver.
2. Fördela rödbetspulvret och häll på den varma mjölken och vispa. Pudra eventuellt över lite rödbetspulver.
Gurkmejalatte
Gurkmeja har länge använts inom folkmedicinen. Gurkmeja kan användas för att förstärka effekten andra vitaminer, och används ofta för att bota inflammatoriska åkommor. Gurkmeja har en jordig ton och en vacker gul-orange färg.
Ingredienser för 2 portioner
0,5 msk torkad gurkmeja
0,5 tsk torkad ingefära
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kanel
0,5 krm svartpeppar
2 tsk kokosolja
1 tsk honung, el. agavesirap
50 ml vatten
4 dl Havredryck, naturell
Tillagning
1. Värm gurkmeja, ingefära, kardemumma, kanel, svartpeppar, kokosolja, honung, vatten och hälften av havremjölken i en kastrull på svag värme.
2. Skumma resten av havremjölken.
3. Fördela gurkmejamjölken i 4 koppar och toppa med den skummade havremjölken. Pudra över lite kardemumma och servera.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!