Crêpetårta med vit choklad och matcha mousse

 

Visste du att matcha kan användas som mycket mer än bara te? Det traditionella pulvret från Japan gör sig utmärkt i efterrätter och bakverk.Matcha är namnet på ett grönt te-pulver från Japan. Det består av ett finmalet pulver som vispas ner i stället för att silas bort som man gör med vanligt te.I Japan har man druckit matcha-te i flera hundra år, och det utgör en del av dem traditionella teceremonin. På senare år har matcha spridit sig världen över och på grund av sin rikhet på antioxidanter och aminosyror fått epitetet hälsodryck.Men man använda matcha till mer än te. 

 

CRÊPETÅRTA MED VIT CHOKLAD OCH MATCHA MOUSE

Crêpe

Du behöver

1 dl vetemjöl
1 dl ärtprotein

1 krm machapulver

2 krm salt
6 ägg
2 dl grädde
4 dl mjölk

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl och mjölk till en klimpfri smet och vispa sen ner ett ägg i taget. Blanda ner saltet och låt gärna smeten stå och svälla cirka 30 minuter.
  2. Hetta upp en stekpanna och klicka i lite smör till den och börja steka crêpsen.

Vit chokladmousse

Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad

Matcha mousse

Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk

Göd så här
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.

Bre på dom redan färdigstekta crêpserna och bygg upp en tårta lag efter lag i en tårtform.

Matcha mousse 
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll på tårtan och jämna till det. Låt stå minst 2 timmar.

När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.

Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten

Dekorera efter behag!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *