Ekotips: 3 enkelt sätt att äta både billigt och ekologiskt

Intresset för att leva m­iljövänligt och äta ekologiskt fortsätter att öka.Ekologisk mat är enkelt och kort sagt enkelt och naturligt. Det finns inga konstgjorda tillsatser i den typen av mat som till exempel aromer, färg eller konservering. I det ekologiska lantbruket så använder man sig inte av någon konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel.

1. Välj grönsaker, frukt och bär efter säsong
Laga mat med råvaror som är i säsong. Det är inte bara godare utan även mer ekologiskt! Du kan också passa på att köpa grönsaker som är i säsong och frysa, torka eller konservera.
All frukt i en mataffär går att torka, till och med vattenmelon! Banan och äpple är kanske den bästa frukten att torka, speciellt äpplen som du har i din trädgård eller äpplen du fått av en vän.

  • TORKA FRUKT I UGN/VARMLUFTSUGN
    1.Lägg frukten på bakplåtspapper på en plåt
    2.Om du lägger bananer överlappande kommer de att torka ihop, äpplen går ofta att ta isär om de läggs överlappande.
    3.Torka i 50 grader med luckna på glänt

2. Förvara maten rätt på rätt sätt
Nötter håller sig längre om de förvaras i kylen, bananer ska helst förvaras separat, sparrisen håller sig fräsch längre om du ställer den i ett glas fyllt med några centimeter vatten och bäst före-datumet på ägg gäller endast om de förvaras i rumstemperatur. I kylskåpet håller äggen flera veckor längre. Genom att ha koll på hur varorna ska förvaras undviker du att behöva kasta mat.

Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre


3.2. Välj frys istället för färskt
Komplettera de färska grönsakerna med frysta bär och grönt. De är oftast mycket billigare och minst lika näringsrika.

Enligt en studie kan färska grönsaker du har köpt i disken förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på ditt matbord. Anledningen är att det kan ta upp till två veckor innan skördade grönsaker fraktats och transporterats till butiken, där de också kan bli liggande en tid.
I en brittisk studie har man sett att gröna bönor förlorar 45 procent av vissa vitaminer innan de hamnar på tallriken. När det gäller broccoli och blomkål är siffran 25 procent och morötter och ärter hinner förlora cirka 15 procent av sina viktigaste vitaminer på grund av att det tar runt 10 dagar innan de hamnar på tallriken.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *