Om glutenintolerans
Vad är celiaki?
Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.
Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.
Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.
Celiaki kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen är kronisk, det vill säga livslång. Den kan inte gå över eller ”växa bort”.
Både barn och vuxna med celiaki kan äta havre om den är specialtillverkad och garanterat fri från glutenhaltiga spannmål. Paketet med havren är då märkt glutenfri.
Exempel på mat som kan innehålla gluten
-Chips, snacks och rostade jordnötter
-Lakrits, choklad och annat godis
-Glass som innehåller kaksmulor, krokant, godis, nougat och liknande
-Ostkaka
-Frukostflingor
-Hel- och halvfabrikat av kött och fisk
-Hel- och halvfabrikat av grönsaker och baljväxter
-Rostad lök
-Kryddblandningar
-Såser, soppor och stuvningar
Blanda egen glutenfri mjölmix!
Den här funkar perfekt till matlagning, bröd och kakor.
5dl rismjöl
3 dl bovetemjöl
1 del majsmjöl
1 dl kikärtsmjöl
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!