Probiotika -5 frågor och svar
Det sägs att 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen och att bakterierna där har direkt koppling till hjärnan och nervsystemet. Med hjälp av probiotika får vi en balanserad tarmflora och stöttar både kropp och knopp. Nyttiga bakterier får magen att må bra. Kanske kan det också mota bort förkylning och influensa.
Vad är probiotika?
– Det är levande nyttobakterier, som är en del av de 1,5 kilo bakterier vi har i tjocktarmen, vår tarmflora. Vi har alla en unik tarmflora som är sammansatt av olika bakteriestammar, och en del av dem har man identifierat. I västvärlden har vi cirka 1 000 olika bakteriestammar i våra tarmar medan man i till exempel Afrika har nästan dubbelt så många. Det beror på att vår kost och levnadsmiljö är så olika. Många olika bakteriestammar verkar vara en markör för god hälsa. Tarmfloran byggs upp redan under graviditeten, och föds vi vaginalt överförs mammans bakterier till oss. Vår tarmflora är både genetisk och beror på var vi växer upp. Till exempel har man sett att barn på landet med husdjur har mindre allergier, vilket man tror är kopplat till tarmfloran. Ett alltför välstädat hem, och att vi konstant spritar bort bakterier, har också medfört att allergier ökar – vi behöver bakterier för att må bra.
Hur tas probiotika upp?
– Probiotika tas inte upp, men just nu är utmaningen att få bakterier att kolonisera, det vill säga stanna kvar och växa till i tarmen. När du tar ett tillskott ökar mängden bakterier och du kan få bättring på eventuella symtom, men när du slutar ta tillskottet tenderar de tillsatta bakterierna att försvinna igen. Har du inte en mångfald av bakterier från början, är det svårt att få nya bakteriestammar att stanna kvar.
Överlever bakterierna när man tar tillskott?
– Det varierar. Tillskott med flera olika stammar ökar chanserna att det blir rätt stam som kommer ner i tarmen. Det finns även probiotika i kapslar som inte löses upp förrän efter några timmar, vilket ger bättre odds för bakterierna att överleva genom magsäcken. Tänk också på att alltid ta probiotika tillsammans med mat, eftersom det ökar överlevnadsförmågan.
Vad är skillnaden på pre- och probiotika?
– Probiotikan är själva bakterierna, prebiotikan är det som bakterierna äter. Det innebär att vi behöver äta prebiotiska livsmedel, för att mata bakterierna i tarmen, till exempel kostfibrer från baljväxter, lök, grönkål och broccoli. Fermenterad kost som surkål är både prebiotisk och probiotisk där kål i sig är prebiotiskt och där fermenteringen gör kålen probiotisk. En matsked surkål om dagen är superbra för tarmfloran!
Hur får man bäst i sig probiotika?
– Genom att äta syrade livsmedel som surkål, kimchi eller kombucha eller mejeriprodukter med tillsatt bakteriekultur. Eller så tar du ett tillskott tillsammans med mat. Man behöver ta tillskott i minst 4–8 veckor för att se effekt och därefter göra en utvärdering. Om det inte gav någon verkan kanske du behöver byta probiotika till en som innehåller andra bakteriestammar.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!